Koninklijke

Verbroedering

Brandweerkorpsen

Westhoek

Ontwerp en realisatie

Peter MYNY

Studiereizen

Afgeronde rechthoek: HOME
Afgeronde rechthoek: Uitstappen
Afgeronde rechthoek: Agenda
Afgeronde rechthoek: Geschiedenis
Afgeronde rechthoek: Nieuws
Afgeronde rechthoek: Korpsen
Afgeronde rechthoek: Bestuur
Afgeronde rechthoek: Contactmannen
Afgeronde rechthoek: Links
Afgeronde rechthoek: Contact
Afgeronde rechthoek: Studiereis
Afgeronde rechthoek: Familie-uitstap
Afgeronde rechthoek: Studieavond

Alles evolueert zo snel dat het quasi niet meer te volgen is. Dit is niet anders in de wereld van brandbestrijding en hulpverlening. Op de hoogte blijven van de moderne technieken en materialen gebruikt bij de brandweer is, als brandweerman, soms zeer moeilijk. Ook op dit gebied probeert de KVBW zijn steentje bij te dragen. De verbroedering organiseert ieder jaar een studiereis waarbij de brandweermannen eens kunnen gaan gluren bij de buren. Een bezoekje aan een beroepskorps, een luchthaven- of bedrijfsbrandweer is altijd zeer leerrijk. Maar ook bedrijven die actief zijn in de hulpverlening of een brandweermuseum is altijd meegenomen.

Zo nu en dan wordt er ook eens gekozen om een combinatie te maken tussen bijscholen en een gezellige uitstap. Meestal betreft het dan een bezoek aan een stadscentrum, een bezienswaardigheid, maar ook een haven of een stadsrondrit kan. Natuurlijk proberen we dit te koppelen aan het bezoek van een brandweerkazerne

 

Een kort overzicht van de laatste jaren

 

2008

Bezoek luchthaven Oostende Brugge.

We kregen,er een rondleiding door de luchthaven met speciale aandacht voor de luchthavenbrandweer en het centrum voor de verkeersleiding.

In de brandweerkazerne kregen we een prachtige uiteenzetting over de opdrachten, een voorstelling van alle materiaal, een paar demo's en een ritje met één van de blusmonsters

In het verkeersleiding centrum werden we ondergedompeld in de wereld van de meteo en kregen we een deskundige uitleg hoe het verkeer in de lucht en op de luchthaven er geregeld wordt.

Ook het middagmaal was voorzien in de luchthaven.

Niettegenstaande de weermaker niet van de partij was (regen en nog eens regen) was het tot dusver een geslaagde dag. Dank aan de mensen van de luchthaven Oostende-Brugge. Na een overheerlijk middagmaal ging het richting domein Prins Karel.

De rest van de namiddag werden de geheimen van dit domein bloot gelegd maakten we kennis met de technologieën van oorlogsvoering uit de vervlogen tijd.

 

2009

30 mei 2009 Prachtige studiereis naar de luchthaven van Zaventem en het brandweermuseum in Aalst.

Andermaal hadden de afwezigen ongelijk. We starten het luchthavenbezoek met een rondrit op de luchthaven, Vandaar gaat het naar de luchthaven brandweer. Het middag maal wordt verzorgt door de mensen van het brandweermuseum (Privat Fire Brigade) in Aalst

 

2010

Bezoek brandweer Antwerpen en de haven

We bezochten de gloednieuwe kazerne aan de Noorderlaan. Brw Lieven Higert gaf ons de nodige deskundige uitleg.

Een kleine tegenslag er was een interventie aan de gang waardoor we niet alle voertuigen konden bekijken. Achteraf bekeken was dit helemaal geen tegenslag want er was meer dan voldoende materiaal te bezichtigen. Na het middagmaal bezochten we de haven van Antwerpen.

 

2011

28 mei 2011 Bezoek brandweer Gent en wandeling in centrum Gent. Met een volle bus vertrokken we vanuit Sint Pieter Kapelle richting Gent. We bezochten de nieuwe Gentse brandweerkazerne. Daarna een geleide stadswandeling waarbij de onbekende Gentse plekjes onder de aandacht werden gebracht

 

2012

Bezoek brandweerkazerne Helihaven Brussel en daarna een rondrit door het stadscentrum, weliswaar een beetje in de war gestuurd door een Europeese top, maar onze chauffeur heeft dit fantastisch opgelost.